Göz koruma ekipmanları; çapak, toz, sıvı kimyasal, gaz buharı vb. gibi tehlikelerden çalışanın korunmasını sağlarken, çalışanın olası risklerde verebileceği refleks ile çalışma esnasında iş proseslerinin risk oluşturmamasına da olanak sağlar.
Optik sınıfı 1 olması gerekmektedir.
Göz koruyucular; çalışma ortamındaki tehlikeli maddelerin türüne ve çalışma koşullarına göre doğru seçilmelidir. Örneğin, kimyasal sıvı sıçrama ihtimali olan çalışmalarda asetat lens ve tam kapalı gözlük modelleri tercih edilmelidir.
Genel göz koruyucuların standardı EN166 şeklinde olup, göz koruyucular, çerçeve ve lens olarak ayrı ayrı işaretlemelere sahip olması gerekmektedir.
Göz koruyucuların lensleri asla cam gibi kırılabilen bir malzemeden olmamalıdır. Göz koruyucular polikarbonat gibi malzemelerden imal edilmektedir.
Göz koruyucuların temizliği kesinlikle temiz su altında veya temiz nemli bez ile yapılmalıdır. Asla üzerimizdeki kıyafetlere sürtülerek lens temizliği yapılmamalıdır. Aksi taktirde lens çizilir ve buğulanma, göz bebeğinin odaklanamama sorunu meydana gelebilir.
Lens renkleri de çalışma ortamına uygun olarak tercih edilmelidir.
Şeffaf Lens, yeterli aydınlatma ışığı bulunan çalışma koşullarında
Sarı Lens, yeterli aydınlatma ışığı bulunmayan çalışma koşullarında
Siyah/Gri Lens, dış alan çalışma koşullarında, çalışanın güneş yansımasından etkilenmemek amacı ile
I/O (Yansımalı/İçeri-Dışarı) Lens, forklift kullanıcıları gibi içeri giriş ve dışarı çıkış yapan çalışanların göz kamaşmasını engellemek amacı ile