İşitme Koruyucular
İşitme koruyucular, maruziyet sınırının üzerinde gürültü kaynağı olan çalışma ortamında kullanılan kişisel koruyucu ekipmanlardır.
İşitme koruyucular, gürültü seviyesine göre çalışma koşulları göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Ne Zaman İşitme Koruyucu Kullanılmalıdır?
Çalışma koşulları 80 DB olduğunda işitme koruyucu ekipman bulundurulmalı, 85 DB ve üzerinde ise doğru işitme koruyucu kullanılmaya başlanmalıdır.
Doğru İşitme Koruyucu Nasıl Seçilir?
Gürültülü çalışma koşullarında, doğru ekipmanı tercih etmek hayati önem taşır. Gürültüyü olması gereken seviyede azaltabilmek hem sağlık hem de iş ve işçi güvenliği açısından kaçınılmaz bir unsurdur.
Gürültülüyü 60-65 DB aralığına azaltabilmek, en sağlıklı optimum çözümdür. Gürültüyü olması gerekenden daha fazla azaltabilme özelliğindeki işitme koruyucular, olası bir ikaz uyarısının duyulmasına engel olabilir ve bu sebep ile en iyi işitme koruyucu en çok gürültü kesen işitme koruyucu değildir.
İnsan anatomisi, kemik yolu ile de gürültüye maruz kalabilir. Bu sebeple özellikle vurma ve darbe ile gürültü oluşan çalışma koşullarında kulak tıkaçları yerine kulak arkasındaki kemiği de kapatması açısından kulaklıkların kullanılması daha doğru bir uygulama olur.
İşitme koruyucular; kullan at kulak tıkacı, yıkanabilir kulak tıkacı, kulaklık ve iletişimli kulaklıklar gibi farklı formlarda olabilmektedir. Bu ürünlerin standartları aşağıdaki gibidir.
EN352-1: Başbantlı kulaklık standardı
EN352-2: Kulak tıkaçlarının standardı
EN352-3: Barete takılabilen kulaklık standardı
İşitme Koruyucu Nasıl Doğru Kullanılır?
Özellikle gürültülü ortama girmeden çalışan kişi bu ekipmanı takmalı ve gürültülü ortamdan çıkmadan kulağından çıkartmamalıdır.
Kulak tıkaçları genellikle çalışanın bir eli ile kulak kepçesini geriye çekip, diğer eli ile kulak kanalına kulak tıkacını yerleştirmesi şeklinde kullanılır. Bu şekilde olmayan bir kullanımda, kulak tıkaçları kulak kanalına doğru yerleşmediğinden olması gereken gürültüyü kesmez ve bu durum çalışanın gürültüye maruz kalmasına sebep olur.
Kulaklıklar, kulak kepçesini ve kulak arkasındaki kemiği içine alacak şekilde takılmalıdır. Tam oturmayan kulaklıklar olması gereken gürültüyü kesmez ve bu durum çalışanın gürültüye maruz kalmasına sebep olur.
İşitme kaybının tıbben bir tedavisi bulunmamaktadır.